Näinä aikoina, kun talous voi huonosti, kulutuksenvastaisuus tuntuu välillä ristiriitaiselta. Pääministerimme on kehoittanut meitä kaikkia kuluttamaan enemmän, ihan noin yleisesti ja netissä on julkaistu lamalaskureita, joissa kerrotaan, miten pahasti vahingoitamme Suomen taloutta yksittäisillä säästövalinnoillamme.

Lama on kurja juttu, enkä toivo, että päädymme siihen. Jotain tästä yhteiskunnasta ja taloudesta kertoo kuitenkin se, että tällaisia kriisejä voi syntyä ja näin yllättäen. En ihan usko, että veronkevennykset ja "kansan ostovoiman parantaminen" on oikea ratkaisu taloudelliseen huonovointusuuteemme. Vähän pelottaa, miten käy jo nyt huonon sosiaaliturvan, terveydenhuollon ja muiden kunnallisten ja valtion palveluiden.

Samaan aikaan pitäisi säästää ympäristöä ja nostaa kansantaloutta. Mitä siis tehdä? Nyt on puhuttu paljon eettisestä kuluttamisesta; yhtä hyvä on pistää rahaa ekologisiin tuotteisiin, luomuun ja reiluunkauppaan ja kestäviin, hyviin (kalliisiin) tuotteisiin ja palveluihin. Tällä viikolla aionkin pitää suomalaista kansantaloutta yllä käymällä kampaajalla, ostamalla itselleni reilunkaupan laten kahvilasta ja ostamalla pari luomuherkkua Ekolosta.

Piristävä suhtautumistapa löytyi myös Ruoki lamaa! -facebookryhmästä:

"Mieti mitä ostat.
Kilpailuta työnantajasi.
Korjaa, parsi, kierrätä.
Maksa omat velkasi, älä pankinjohtajien.

Muista, että on niitä lamoja ennenkin ollut.

Suomalainen elinkeinoelämä on lähtenyt laajalla rintamalla selättämään lamaa yhteiskampanjan voimin. Muunmuassa Bob Helsingin ja ETLA:n keskiviikkona käynnistämän Älä ruoki lamaa -kampanjan tehtävä on korvata ihmisten tietoisuus lamasta sokean kulutuksen ja lamaan johtaneiden virheiden unohtamisen eetoksella.

Lama seuraa nousukautta. Laman aikana kannattamattomaksi muuttunut toiminta korvautuu kannattavalla.

Kuluttaja päättää mikä on kannattavaa. Harkitse tarkkaan mitä ostat ja millä perusteella. Sinä päätät keitä on huomisen markkinoilla.

Laman aikana vuokratyövoiman kysyntä kasvanee. Tämä antaa vallan vuokratyöntekijälle. Mieti kuka ansaitsee sinut.

Älä armahda kasinokapitalistia. Ne jotka ovat nousukauden aikana ottaneet turhia riskejä kärsivät laman aikana. Anna mahdollisuus kestävälle kehitykselle myös taloudessa äläkä tue pilaantuneen liiketoiminnan pelastamista verorahoista.

Nousukausi on ollut kulutuskulttuurin aikaa. Viettäkäämme nyt kesän jälkeen talvea. Voimme käpertyä läheistemme viereen, elää yksinkertaisemmin ja miettiä mikä oikein on olennaista. Antaa laman pakkasten paukkua ulkona.

Ja muista: jos tuttavasi kärsii tästä pakkasesta niin ota hänet sisälle lämpimään ja pelatkaa vaikka shakkia.

Yhdessäolon arvo ei putoa pörssissä."Aika kovaa tekstiä! Mitä mieltä te itse olette: kuluttaako vai ruokkiako lamaa?