Lupasin jossain aiemmassa postauksessa kirjoittaa kirpputorishoppailusta. Tästä tulee varmasti paljon postauksia myöhemminkin, mutta yritän tähän nyt kirjoitella vähän omia näkemyksiäni eettisestä ja ei-eettisestä sekä ekologisesta ja ei-ekologisesta kirpparitouhusta.

Kirpputorit ovat ekologisen kuluttajan taivas. Tavara on kierrätettyä, joten ostajan ei itse tarvitse ottaa vastuuta tuotteen valmistustavoista tai tehtaiden työoloista. Itseä voi ilahduttaa ajattelemalla, että kirpparilta ostettu vaate on ekologinen, koska myymättä jäänyt vaate olisi varmaankin päätynyt kaatopaikalle. Myyjät sen sijaan voivat antaa itselleen synninpäästön virheostoksista; päätyväthän ne käyttämättä jääneet vaatteet jollekin toiselle käyttöön. Mikä ekoteko!

Tässä kaavassa on kuitenkin jo joitain ongelmia. Tunnen monia himoshoppailijoita, joiden vaatteista suuri osa päätyy kirpputorille. Kirpputori toimii omantunnon keventäjänä, ja saaduilla rahoilla voi taas käydä ostamassa uusia vaatteita. Näitä shoppaajia löytyy tosin vielä enemmän huuto.netistä, jossa myydään paljon postimyynnistä tilattua, huonoksi havaittua ja palauttamatta jäänyttä tavaraa ja vaatetta.

Vaikka kierrätys on hieno juttu, en tahtoisi olla lihottamassa himoshoppaajien lompakkoa ja keventämässä heidän omatuntoaan ostoksista, jotka ovat jääneet käyttämättä. Jos ostan kirpputorilta H&M:n paidan lähes samalla hinnalla kuin olisin saanut sen alerekistä (josta se ehkä on ostettu), omatuntoa jää vähän kalvamaan. Olen usein ajatellut, että näillä rahoillanihan lopulta vain tuen kierrätystä, mutta nykyään uskon, että tuki menee lähinnä hölmölle ja vastuuttomalle kuluttajalle.

Toinen, jo aiemmassakin postauksessani esille tullut juttu on kirppareilla myytävä varastettu tavara. En uskalla juurikaan ostaa kirppareilta tavaroita, ellei niiden hinta satu olemaan korkeintaan muutaman euron luokkaa. En tahdo tukea tasku- ja mökkivarkaiden toimintaa, vaikka kivoja käytettyjä tavaroita löytyy kirppareilta paljon. Monilla kirpputoreilla on myös vakituisia myyjiä, jotka tuntuvat tekevät bisnestä ostamalla toiselta kirpparimyyjältä halpoja esineitä ja vaatteita ja myymällä niitä sitten kalliimmalla eteenpäin. Se ei ole rehellistä liiketoimintaa tai reilua kierrätystä. Aivan eri asia on asialle omistautuneet ja veroja maksavat second hand -kauppiaat. Olen siis tehnyt itselleni säännön, etten osta kirpparilta mitään kovin kallista.

Toin täällä jo aiemmin esiin, että yritän suosia mm. SPR:n, Emmauksen, Fidan ja UFFin kaltaisia second hand -kauppoja, joista raha menee suoraan hyväntekeväisyyteen. UFFiin, Emmaukseen ja SPR:iin luotan eniten, koska tiedän niiden toiminnasta enemmän kuin esim. Fidasta. Fidan toiminnassa vähän kirvelee se, että rahat menevät kirkon ulkomaanapuun, jolla pelkään olevan lähetystyötyyppisiä taka-ajatuksia. En siis tahdo, että rahoillani joku intialainen lapsi laitetaan raamattukouluun. Fidan nettisivujen mukaan järjestö koordinoi Suomen helluntaseurakuntien lähetystyötä.

Huuto.netissä on samat ongelmat kuin kirpputoreissa, joten on tärkeää olla kartalla, mitä sieltä ostaa. Jos myyjän profiili osoittaa, että myynnissä on satoja tuotteita tai tuotteet maksavat saman kuin kaupoissa, on ehkä syytä vähän harkita ostostaan. Varastettua tavaraa löytyy sieltäkin. Kannattaa siis pitää varansa.

Omat sääntöni kierrätysshoppailuun ovat siis tässä:
1. Suosi UFFin ja SPR:n kaltaisia kirppareita, joista raha menee hyväntekeväisyyteen. Yritä ottaa myös selvää, mihin raha oikeasti menee.
2. Kun ostat muilta kirppiksiltä, osta edullista. Ei ole kierrätyksen ihanteiden mukaista, että käytetystä t-paidasta pyydetään sama hinta kuin kaupassa.
3. Älä osta sellaista, mitä et käytä tai tarvitse (!)
4. Vie käyttämättä jääneet vaatteet takaisin kierrätykseen äläkä kasaa niitä kaapin perälle. Suosin tässäkin UFFia ja SPR:ää, koska uskon rahojen menevän hyvään tarkoitukseen.

Olen innostunut myös kierrätyskeskuksista, joiden rahat menevät lähinnä oman toiminnan pyörittämiseen. Naapurissani on myös nuorisotalon kirppis, jonka tulot menevät kirppiksen ja nuorisotalon toimintaan. Sellaista tukee ihan mielellään.