Jos suomesta pitäisi nimetä yksi ryhmä ihmisiä, jotka elävät oikeasti ekologisesti, se olisi varmaan vanhukset. Mummot säästelevät sähköä ja ostavat kestävää, kun tarvitsevat. Mummot eivät heitä ruokaa pois ja parsivat rikkimenneet vaatteet. Mummot löytävät kaapeistaan 20 vuotta vanhoja vaatteita ja ilahtuvat, kun ne ovat "taas muodissa" (vielä ei tosin ole selvinnyt, mitä tämä "muoti" mummojen kohdalla tarkoittaa. Eikö mummomuoti ole ajaton?). Papat taas harvemmin ostavat ainakaan vaatteita itse. Jos uuden tarve iskee, mummot pistetään asialle.

Kävin juuri mummoni luona kylässä. Olemme mummon kanssa tosi läheisiä, joten käyn mummolassa usein ja juttelen mummon kanssa puhelimessa vielä useammin. Tänään mummo esitteli minulle uutta ostostaan, valkoista fleece-liiviä, jonka kanssa "kyllä kelpaa käydä seniorien kanssa kävelyllä". Tämä oli mummon ensimmäinen vaateostos vuoteen. Hän oli harkinnut ostostaan usean yön yli nähtyään sen alkuviikosta Sokoksella, ja käynyt sitten ostamassa sen, kun kävi seuraavan kerran kaupungilla.

Edellisen kerran mummo esitteli minulle uutta vaatettaan ehkä pari vuotta sitten. Sekin oli joku laadukas neuletakki, jonka olen sen jälkeen nähnyt mummon päällä usein. Mummo ei siis osta vaatteita kuin harvoin, ja sitten kun ostaa, hän esittelee vaatteita onnellisena muille, pitää niitä hyvässä kunnossa ja käyttää pitkään. Minun mummoni ei ainakaan sorru heräteostoksiin, vaikka joskus harvoin alennusmyynneistä on löytynyt hyvät ja laadukkaat kengät.

Mummoni on helsinkiläinen kaupunkimummo ja pitää tyyliään tärkeänä asiana. Siitä kertoo sekin, että hän puhuu tyylistään usein ja kehuskelee, kuinka hänellä nuorena oli kaunis klassinen tyyli. Vaatekaappilöydöt hän esittelee minulle myös. Kaapista kun tosiaan löytyy usein vaatteita, jotka kymmenen vuoden käyttötauon jälkeen taas mahtuvatkin päälle.

Vaikka mummo joskus sivulauseessa mainitseekin muodin, hänen oma tyylinsä tuntuu olevan ajaton. Hän oikeastaan paheksuu niitä nirppanokkaisia city-mummoja, jotka käyvät Sokoksella ja Stockalla shoppailemassa ihan vain huvikseen. Mummo ei ymmärrä, mitä nautintoa saa vaatteiden hypistelystä ja niiden ostamisesta itselleen. Uskon kuitenkin, että mummoa pidetään omissa piireissään hyvinkin tyylikkäänä. Paksut hopeiset hiukset on aina kammattu siististi, eikä vuosia toimineet vaateyhdistelmät petä koskaan. Mummon tyyli ei perustu siihen, että päällä on aina jotain uutta ihasteltavaa, vaan siihen, että vaatteet ovat hitsautuneet kiinteäksi osaksi mummon omaa persoonaa.

Ruokapuolella mummo suosii kotimaista - joskin syö lihaa aina silloin tällöin. Mummo ei kuitenkaan koskaan päästä ruokaa vanhenemaan. Ja perheeni kautta hän on jopa kiinnostunut kasvisruuasta ja luomusta. Sähköä ja vettä mummo käyttää hillitysti. Hän sammuttelee lamppuja huoneista, joissa ei itse ole ja päivittelee turhaa elektroniikkaa ja sitä, miksei digiboksia saa napista painamalla kokonaan pois päältä. Mummon sanoin: "säästäväisyys on kaiken A ja O".

Otetaan mallia mummoista!